Masło czy margaryna? Walka pomiędzy nimi trwa od lat. Nadal to dwa najpopularniejsze smarowidła, które można stosować na pieczywie. W tym artykule dowiemy się, czym się różnią i czy jedna opcja jest lepsza od drugiej oraz czy w ogóle można jednoznacznie stwierdzić, który wybór jest właściwy?
Masło jest produktem mlecznym
Masło jest produktem mlecznym wytwarzanym z mieszaniny mleka i śmietany. Proces produkcji masła polega na ubijaniu mieszanki do momentu, aż rozdzieli się ona na substancje stałe (masło) i płynne (maślanka).
Masło jest jednym z najczęściej używanych składników w kuchni. Ma wysoką zawartość tłuszczu i bogaty, kremowy smak, który czyni je idealnym do pieczenia i smażenia. Masło występuje w kilku odmianach.
Najczęściej spotykane jest masło słodkie, które jest wytwarzane z mleka pasteryzowanego. Masło klarowane, znane również, jako masło z kwaśnej śmietany, jest wytwarzane poprzez umożliwienie bakteriom fermentacji śmietany przed ubiciem jej w masło. Ma ostry smak, który można wzmocnić ziołami lub przyprawami.
Najbardziej smakowite masła są produkowane z surowego mleka. Te odmiany mają wyższą zawartość tłuszczu niż inne rodzaje masła i mogą być używane do gotowania lub spożywane w takiej postaci.
Margaryna jest wytwarzana z oleju roślinnego
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów margaryny: wersje lekkie i niskotłuszczowe, odmiany ubijane, które mają wewnątrz pęcherzyki powietrza (dla bardziej puszystego smarowania), aromatyzowane innymi składnikami, takimi jak czosnek lub cebula w proszku. Ale bez względu na to, jaki rodzaj wybierzesz, głównym składnikiem wszystkich form margaryny jest olej roślinny.
Margaryna jest wytwarzana przez pobieranie olejów roślinnych, uwodornienie ich, a następnie ubijanie z innymi składnikami w celu uzyskania produktu przypominającego masło. Może być wytwarzana z każdego rodzaju oleju roślinnego, w tym z tych, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych, takich jak olej z ziaren palmowych lub olej kokosowy.
Masło i margaryna to nie to samo
Być może słyszeliście, że margaryna jest zdrowszą alternatywą dla masła, ale to nie jest takie proste. Margaryna i masło to dwa bardzo różne produkty o bardzo różnych składnikach. Podczas gdy oba mogą być używane do smarowania tostów lub pieczenia, różnią się pod względem smaku, tekstury i ceny.
W skrócie:
- Masło jest produkowane ze śmietany, natomiast margaryna z oleju roślinnego.
- Masło ma wyższą zawartość tłuszczu niż margaryna.
- Masła zwykle są droższe niż margaryny
Zdrowa dieta zawiera pełnotłuste produkty mleczne, takie jak masło
Istnieją dwa rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Masło jest produkowane z mleka, które jest pełne tłuszczów nasyconych.
Margaryna jest tłuszczem trans, który może podnieść poziom złego cholesterolu i zwiększyć ryzyko chorób serca – jest to jeden z powodów, dla których warto zastanowić się nad wyborem śniadaniowego smarowidła.
Margaryna i masło różnią się od siebie, ale możesz używać obu do smarowania pieczywa
Zarówno masło, jak i margaryna to tłuszcze do smarowania, które można wykorzystać do nadania smaku chlebowi. Chociaż masło ma więcej tłuszczu i cholesterolu niż margaryna, smakuje lepiej, ponieważ zawiera naturalne składniki, takie jak białka mleka, laktoza (cukier mleczny) i woda. Masło jest lepsze dla środowiska niż margaryna, ponieważ do jego produkcji potrzeba mniej energii, co powoduje mniejszy ślad węglowy.
A więc: masło czy margaryna? Odpowiedź zależy od Twoich preferencji. Jednak pytanie nie jest tak proste, jak się wydaje. Jest wiele czynników, które wpływają na to, co lepiej wybrać do rozsmarowania chleba, jak np. czynniki zdrowotne czy koszty.
Może Ci się również spodobać: Co zrobić, aby obudzić się wypoczętym? – poznaj 5 sposobów na skuteczną pobudkę
odwieczne pytanie – chyba nigdy nie poznamy odpowiedzi 🙂