Drób jest wartościowym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Mięso drobiowe ma zwykle niższą zawartość tłuszczu i kalorii, co z pewnością ucieszy osoby na dietach odchudzających. W supermarketach sieci Kaufland można kupić gotowe wędliny drobiowe oraz surowe mięso do samodzielnego przyrządzenia.
Sposób przygotowania mięsa oraz ilość spożywanego tłuszczu i soli mogą wpłynąć na jego wartość odżywczą, dlatego jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności, unikajmy smażenia mięsa drobiowego. Drób możemy piec, gotować lub grillować.
Drób – łatwe i sprawdzone przepisy
Mięso drobiowe jest bardzo uniwersalne i sprawdzi się w wielu różnych potrawach. Świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju sałatkach, a także jako dodatek do makaronu czy ryżu. Przygotujesz z niego między innymi:
Sałatkę z kurczakiem i awokado:
Upiecz filet z kurczaka (180-200 stopni Celsjusza przez 20-25 minut) i pokrój go w kostkę. Dodaj kawałki awokado, pomidora, a także piórka czerwonej cebuli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj sok z ½ limonki i dopraw potrawę solą i pieprzem. Możesz dodać swój ulubiony dressing do sałatek.
Rosół
Dokładnie umyj kurę i gotuj ją na średnim ogniu, bez przykrycia przez minimum 30 minut. W międzyczasie weź włoszczyznę i zacznij obierać warzywa, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Gdy w garnku z kurą woda się zagotuje, zdejmij pianę łyżką, dodaj przygotowane warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól do smaku. Gotuj całość na niskim ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu ściągając pianę z powierzchni. Po upływie czasu gotowania wyjmij kurę z garnka i odłóż na bok. Przecedź zupę przez sitko do innego garnka, aby pozbyć się resztek warzyw i przypraw. Gotowy rosół podawaj w miseczkach z marchewką i natką pietruszki.
Indyk w sosie jogurtowym
Filety z indyka obsmaż na patelni z oliwą, dodaj dwa ząbki czosnku, miętę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj jogurt z odrobiną soli i pieprzu i polej nim usmażone filety.
To proste i pożywne dania obiadowe, które może zrobić każdy.
Jak wybrać najlepsze mięso drobiowe w sklepie?
Wskazówki, które pomogą Ci wybrać najlepsze mięso drobiowe w sklepie:
- Sprawdź datę przydatności do spożycia i wybieraj najświeższe produkty.
- Mięso drobiowe powinno mieć miękką i elastyczną skórę. Zwróć uwagę na fakturę. Mięso powinno mieć jednolitą strukturę, bez widocznych żyłek czy kłaczków.
- Unikaj mięsa z widocznymi ubytkami lub oznakami choroby, takimi jak wybroczyny czy ropne krostki. Świeży drób ma jasnoróżową barwę, bez oznak szarości, plam czy ciemnych odcieni.
Jeśli będziesz się stosować do tych wskazówek, wybierzesz dobre produkty, które nadadzą pysznego smaku Twoim potrawom.
Może Ci się również spodobać: Co zrobić, aby obudzić się wypoczętym? – poznaj 5 sposobów na skuteczną pobudkę
0 komentarzy